Vad är ett tillväxtföretag?

Publicerad 2015

 

Idag blir det lite funderingar och statistik.

 

Nyföretagande ses allmänt som en viktig faktor på dynamiken i ett lands ekonomi. Vågar människor starta företag? Har man möjlighet (ekonomisk, kompetens mm) att starta företag? I Sverige har nyföretagandet ökat sedan krisen 2008-09. Vår egen erfarenhet är att det inte är särskilt svårt att starta företag i Sverige. Enkel byråkrati, smidiga digitala lösningar hos myndigheter och låga kapitalkrav. 

Vi gillar nyföretagande och har jobbat en hel del med det. Men många företag som startar har inga anställda. Och kommer kanske aldrig att ha det heller. Så är det i alla länder. Och av dem som har det så börjar de flesta med 1-4 anställda. Det intressanta är vad som händer sen.

 

När vi pratar om tillväxtföretag så är vi mer intresserade av de lite större bolagen, som har kommit en bit och fortsätter växa kraftigt under många år. Bolag med 10-250 anställda. Det är där jobb och intressanta arbetsplatser kan skapas.

 

Vad är då tillväxt? När man pratar om tillväxtföretag så menar man företag som ökar sin omsättning(försäljning) rejält år efter år.

 

DI Gasell tex (http://www.di.se/gasell/undersidor/gassellfakta/det-har-ar-di-gasell/) har kriteriet att ett företag ska ha fördubblat sin omsättning på tre år. Det motsvarar 26% ökning per år. Säljer man för tex 25 miljoner år 1, så ska man sälja för 50 miljoner tre år senare. Varje år utses även bolag här i norr till Gaseller, några nyliga exempel är Aptum, T3 och Rapunzel i Umeå och DataDuctus i Skellefteå.

 

Ahrens rankar tillväxtföretag på siten http://www.snabbvaxarna.se - där gäller det att växa med minst 25 % i sju år. Ganska välkända exempel i Sverige de senaste åren på snabbväxare är Klarna, StudentConsulting och NetEntertainment.

 

Ett företag kan växa på två sätt; via köp av andra företag eller av egen kraft, så kallat organiskt. Både DI Gasell och Snabbväxarna fokuserar på organisk tillväxt, på företag som lyckas växa på grund av att de själva gör något väldigt bra.

 

Att tänka på: 97,5 % av Sveriges företag med över 7 anställda växer inte fort. Däremot skapas 70 % av alla nya jobb i de företag som växer fort. Det är lite intressant när en stor del av det offentliga stödet går till stora företag (som ofta skär ner personal) och till starta-eget. Man kanske istället skulle lägga ännu mer kraft på att hjälpa de företag som kan göra riktiga framgångsresor.

 

Vi vill helst se fler svenska tillväxtföretag, med svenska ägare och huvudkontor, men med en global marknad. Som växer kraftigt i decennier av egen kraft. Och allra helst att några av dem finns häruppe i norr. 

 

Vad vi tror behövs för att det ska bli av ska vi blogga vidare om i höst.

 

(En tung men intressant rapport som vi tar data ifrån är http://dx.doi.org/10.1787/

entrepreneur_aag-2015-en)

 

Andra källor idag är DI.se och Ahrens & Partner.