Ursprungligen postat VK: 17 september 2015

Om man nu vill växa, vad kan hindret sitta i då?

Ja nästa stora utmaning är att våga. Att våga satsa på en sak man tror på. Att våga riskera egna pengar eller att skuldsätta sig. Att våga göra sig av med medarbetare som inte tillför bolaget något. Eller att våga tacka nej till kunder som stjäl mer energi än de ger tillbaka.

Det börjar med ägarna. Om man har ett fint bolag som man är stolt över borde steget till att börja växa inte vara så långt. Är man flera ägare, i familjen eller andra kompanjoner, kan det vara knepigare. Man kanske inte har tagit sig tid att bestämma sig om sin gemensamma vision. Någon delägare kanske inte vill vara med på en tillväxtresa utan måste lösas ut. Det krävs insikt och mod för att ta tag i såna här frågor.

Företag som växer snabbt är inte som alla andra. För att kunna sticka ut, gå mot strömmen och skapa en ny marknad krävs det en hel del mod för att hitta sitt eget sätt. För att hålla tempo och ligga före behöver man kunna ta snabba beslut på magkänsla. Då blir det ibland fel så klart. Men då får man lära sig av det. Att inte våga ta snabba beslut kan å andra sidan vara ödesdigert när man hela tiden missar bra möjligheter.

En stor portion mod är något som utmärker de flesta skickliga entreprenörer. Men det vore ju kul om ännu fler blev ännu modigare och vågade utveckla sina företag så de kan växa. En idrottsklyscha är väl att ”våga misslyckas” och den passar rätt bra här också. Fler kanske skulle tillåtas att misslyckas och sen komma igen.

Ok, vilja och mod. Mänskliga utmaningar, men helt tydligt avgörande för framgångsrika företag som växer.

Det sista hindret som finns kvar om man både vill och vågar är att man saknar kunskap. Men då är det lätt – kunskap går att tillföra!