Ursprungligen postat VK: 30 oktober 2017

Efter förra blogginlägget om generationsskiften så har vi fått en hel del feedback. Både från den äldre generationen som lämnar över och den yngre som ska ta över. Vi har också diskuterat frågan med aktörer som möter ägarskiften i olika faser; skattejurister, företagsmäklare och revisorer. Dessutom har det precis kommit en ny bok i ämnet som en bekant har gett ut.

I den här bloggposten fokuserar vi på ägarskiften i familjeföretag och tar fasta på en del av det som insatta personer har berättat.

Vem ska ta över?

I oktober har vi mött de här olika företagen:

  • Två syskon som ska ta över bolaget efter sin pappa inom 3-4 år. Ägandet stannar inom familjen, barnen har hunnit jobba på andra ställen och utbildat sig. Här är svaret på vem(=båda två barnen) som ska ta över klart. Familjen har också under lång tid haft samtal om det framtida skiftet så att förberedelserna har fått ta tid. Goda förutsättningar att skiftet går smidigt och barnen kan redan nu vara med och ta fram långsiktiga planer för bolaget.
  • En vd och delägare har börjat fundera på att skola in ett av sina barn som är i 25-års åldern i rollen som arvtagare. Vd:n har själv tagit över efter sina föräldrar en gång i tiden. Han inser att hans barn ”måste vara dubbelt så bra” som övriga medarbetare för att bli bedömd på sina egna meriter. Här är en viktig del att lägga upp en plan för utbildning och arbetserfarenhet som både stärker arvtagarens kunskaper och självförtroende samtidigt som det blir till faktiskt nytta för bolaget.
  • En vd och ägare utan egna barn som kan ta över och som också är den enda som kan vissa delar av produktionen. Komplicerat. En start är att börja våga delegera nyckeluppgifter till andra anställda. Sedan behöver Vd:n börja formulera hur bolaget ska se ut efter att han har lämnat. Och hitta en alternativ efterträdare bland personalen eller i den vidare släkten. Alternativt gå för en försäljning av bolaget. Oavsett krävs att vd börjar göra sig själv ”mindre betydelsefull” så att värdet i bolaget inte drabbas.

Äldre generationen

För en person som har drivit sitt bolag under större delen av det vuxna livet är ägarskiftet så mycket mer än bara en ekonomisk transaktion. Det är en stor del av livet som ska överföras till någon annan. Alla idéer och planer som inte hunnits med. Många frågar sig; ”vad ska jag göra nu?” Då kan det vara svårt att släppa taget om bolaget som kanske är det man kan bäst. Risken är då att den äldre generationen blir ett hinder för de yngre. Istället borde man kanske se det positiva att en ny generation vill ta över och utveckla vidare livsverket?

higher-education-caught-between-old-and-new

 

Arvtagares perspektiv

Det går inte att ha samma detaljkunskap om företaget som den som har byggt upp det. Däremot går det att tillföra nya, värdefulla kunskaper. I en alltmer digital värld så kan det vara helt nödvändigt. Hur tillvaratar men den äldre generationens kunskaper om produkter, produktion, kunder och strategi? Och samtidigt får utrymme att driva sina egna idéer?

Flera potentiella arvtagare som vi pratat med ”vill inte ha något med företaget att göra”. Skälen varierar förstås; andra intressen, att ha sett sina föräldrar slita i många år, boende på annan ort. Men ibland är det tyvärr så att arvtagaren inte fått utrymme att forma sin och bolagets egna framtid.

Ingen?

Och vad gör du när det inte finns någon som naturligt kan och vill ta över?

Vi tar fortsatt gärna emot anonyma tips, råd och berättelser om komplicerade generationsskiften.