Ursprungligen postat VK: 11 november 2015

Idag hade vi ett kort intro-föredrag för Handelshögskolan i Umeå med Master-studenter från ett antal olika länder. De har en praktisk kurs tillsammans med ett antal företag i regionen där de skall hjälpa företagen med skarpa case under 2 månader.

Dagens ämne var framförallt hur de kan hjälpa till med att få fram information från kunder och potentiella kunder med hjälp av intervjuer. Alla företagscase har någon typ av affärsutvecklande och marknads-nyskapande karaktär, så att lära sig mer om hur marknaden ser ut och hur den kan komma att se ut om några år är centralt.

Några saker vi diskuterade var

  • Faran med att fråga befintliga kunder om vad de vill ha. Svaret blir troligen något i stil med ”bättre produkt till lägre pris”.
  • Hur man kan undersöka vad icke-kunder säger om varför de inte är kunder idag. För att öppna upp nya marknadssegment där det inte finns konkurrenter.
  • Skillnaden mellan sälj-personalens relation till kunderna och den relation man behöver bygga upp för att få reda på branschens långsiktiga utvecklingsriktning.

Företagen som är med är i första hand små/medelstora men gemensamt är att de har tillväxtambitioner. Det är ganska typiskt att såna bolag är öppna för att ta in friska ögon i form av unga studenter med internationell bakgrund för att öka sina chanser att utvecklas. Det finns ingen garanti att just de här projekten blir framgångsrika, men bara att prova och utsätta sig som vd/ägare för nya perspektiv är oerhört nyttigt.

Vi kommer följa projekten i några månader nu och med lite tur så kan det komma ut något starkt case från de olika grupperna.

Lycka till!