I en serie om sex delar kommer vår medarbetare Joacim Braunander att dela med sig av den resa han och hans familj gjort med familjeföretaget Gutang. I serien får vi ta del av hur en till synes enkel idé blev en barbecuesås som idag säljs i hela Sverige. Vilka problem som uppstod längs vägen och hur familjen valde att tackla dem. Vi får följa med i med- och motgång och ta del av konkreta tips.

Om du har några frågor eller tankar rörande Gutang eller Revenues kan du skicka ett mail till: joacim@revenues.se eller slå en signal på 073-565 22 72.

Del 1: Från idé till verklighet

Vad är Gutang tänker ni, och varifrån kommer det underliga namnet? Det är många som tror att det härstammar från OranGutang. Men för att besvara de frågorna och hur det kommer sig att vi idag säljer barbecuesås över hela landet måste vi backa flera decennier. Trots att företaget startades så sent som för fem år sedan föddes såsen långt tidigare.

Min pappa Torbjörn Braunander kom på såsen som idag är Gutang under en kvällsservice på en restaurang i centrala Malmö. Han hade fått i uppdrag att göra en bra glaze och sås till den klassiska rätten Baby Back Ribs. Han var då inte nöjd med de såser han hade att tillgå, så genom sina smaklökar och kunskaper kring matlagning skapade han den sås som idag heter Gutang. Under många år därefter gjorde Tobbe – som han kallas av alla – denna sås till familj och vänner i små skalor. Ryktet kring såsen ökade mer och mer när Tobbe och min mamma, Eva, valde att öppna en restaurang vid namn Restaurang Gutang i en förort till Stockholm. Såsen blev därefter som en självklarhet ’Gutangsåsen’, dvs. barbecuesåsen på restaurang Gutang.

När restaurangen lades ner år 1992 fortsatte Eva och Tobbe att göra såsen hemma i källaren i 10-liters hinkar. Den hälldes sedan på burkar och gavs bort till nära och kära och såldes i små skalor. Våra vänner och nära familj tyckte att vi borde göra något med såsen och låta allmänheten få tillgång till denna underbara sås. Det skulle dock dröja ända fram till år 2014 innan vi valde att göra slag i saken och börja ”masstillverka” Gutang.

Varför valde vi att dra igång företaget vid denna tidpunkt? I grund och botten berodde det på många olika faktorer. En av dem var att Eva och Tobbe kände att de började bli äldre, om de skulle göra detta någon gång så var dags nu. Det fanns dock en enskild händelse som tvingade dem att ta steget precis där och då. Det var ett telefonsamtal från ett företag i Göteborg, som gav en förfrågan på en stor order efter att ha fått smaka såsen av några av våra släktingar.

Nu ställde sig allting på sin spets. Att vi hade en beställning på x antal burkar gjorde att vi var tvungna att tänka igenom om vi ville göra det och inte minst hur vi skulle göra det? Vi stod utan både färdig design eller någon form av registrerat bolag. Många saker behövdes göras och på en relativt kort tid. I detta skede var vi dock lite naiva och trodde att en bra produkt räckte, resten skulle lösa sig. Att en bra produkt bara är en del av pusslet skulle snart stå klart för oss.

I nästa del berättar Joacim hur familjen tänkte när de gick igenom de olika delarna från att skapa ett varumärke och en produkt till att hitta nya återförsäljare. Hur gick det allra första säljmötet? Och om den stora smällen! Nästa del publiceras den 29 november.

/Jocce

 

Läs mer om Gutang på www.gutang.se