Gutang del 5

I förra avsnittet berättade Joacim och hur allt kan gå så fel när man tror att det äntligen skall gå uppåt. Han berättade om hur de gick tillväga för att  återkalla såsen för att sedan sluta tillverka den själv samtidigt som problematiken med att hitta en tillverkare blev prioritet. 

I den här delen kommer Joacim att berätta lite hur de tänker kring utveckling och tillväxt av Gutang och hur nästa steg kommer att se ut. 

Jag avslutade förra inlägget med att ställa ett par frågor kring vad nästa steg är för Gutang, i och med att vi fick en tillverkare så kom vi i en situation där vi fick möjligheten att växa på grund av att vi inte längre behövde tillverkad såsen själva vilket annars var en flaskhals för oss i utvecklingen. 

Frågor som då dök upp var:

Hur stora vill vi bli?

Hur stora kan vi bli? 

Hur löser vi logistiken?

Frågorna kring hur stora vi kan/vill bli är frågor som vi fortfarande diskuterar då de förändras från dag till dag. Men våra tankar har absolut förändrats efter att vi lyckades hitta en pålitlig tillverkare. Den första utmaningen var att hitta en bättre och mer ekonomisk logistisk lösning då den vi hade varken var pålitlig eller ekonomisk hållbar, vilket ledde till att många leveranser gjordes utav oss i bil. Vi sökte runt och pratade med vänner och bekanta som hade varit i liknande situationer med deras företag. Eftersom vi skickade små kvantiteter så var många utav de vi hittade så som postnord eller DHL både dyra och komplicerade för vårt ändamål då de var byggda för företag som skickade stora mängder samtidigt. Efter ett tags letande så blev vi rekommenderade utav en vän att prova  Sendify (www.sendify.se) då de själva använda dem i deras leveranser, ett annat typ av företag men fortfarande mindre leveranser. Att hitta ett pålitligt företag som kunde stå för leveranserna av Gutang förändrade vår syn på hur vi skulle kunna växa. 

När logistiken var mer eller mindre löst så fick de resterande frågorna prioritet för att ta reda på hur stort Gutang skulle kunna bli? Ville vi behålla det som något roligt eller satsa på få det att växa och bli större vilket skulle innebära mer jobb för oss alla. Efter många diskussioner fram och tillbaka så bestämde vi oss för att satsa på att bli större men med målsättningen att inte tappa varumärkets premium-känsla.  Vi insåg att vi då behövde andra produkter som riktade in sig på en större målgrupp och där prisbilden var lite lägre än såsen vi har idag för att få en bredd i varumärket. 

I och med valet att utöka sortimentet så påbörjades en process för att ta fram en ny typ av sås. När vi började ta fram olika typer av såser så provade vi många olika varianter men när vi hittade ett alternativ som kändes bra så skickade vi ut såsen till några utvalda återförsäljare för att höra deras åsikter. Att skicka ut prover till återförsäljare är en viktig del i utvecklingsprocessen då de är våra främsta ambassadörer samt känner deras klientel, vad de gillar och inte gillar. Första produkten vi skickade ut gick inte hem hos testgrupperna så vi valde att lägga den versionen på hyllan och börja om på nytt. Efter ett par fler tester så hittade vi äntligen en variant som både vi och våra återförsäljare var nöjda med och trodde att den skulle sälja bra, de ansåg även att den riktade in sig till ett nytt klientel samt att det var en sås som man kunde använda lite mer vardagligt. Därefter påbörjades processen för att tillverkaren skulle göra så att såsen smakade likadant som när vi gjorde den själva. I och med denna sås så fick vi påbörja en ny säljprocess för denna typ av produkt och har nu börjat undersöka de nya marknader som vi kan nå ut till. I skrivande stund är vi just i den processen då vi precis har fått hem första leveransen och har påbörjat ett intensivt säljarbete till både befintliga och nya kunder. 

                                                                                                                                       

I sista avsnittet av resan med Gutang kommer Joacim att berätta lite mer om de olika lärdomar han har tagit med sig utav resan från början till där Gutang är idag och hur framtiden ser ut. 

 

/Joacim Braunander

joacim@revenues.se

073 565 22 72