Del 4.
Hemma Bra men Borta Bäst 

I förra inlägget berättade Joacim om när han åkte runt och skaffade sig nya återförsäljare bara för att inse att det blev något produktionsfel som gjorde att han blev tvungen att åka tillbaka och hämta in såsen igen. Joacim avslutade också förra inlägget med att lämna in prover för att få reda på vad som var fel på denna Batch (omgång) och det stora frågetecknet var om det skulle hinna lösa sig innan sommarsäsongen. 

Efter en lång och orolig vår då vi inte visste om vi skulle ha någon sås att sälja eller inte så kom äntligen beskedet. Vi var mitt i säsongen då vi fick svaret första veckan i Juni vilket innebar att vi redan hade tappat en stor del av för-säsongen. Nu skulle vi äntligen få ett besked och vi hoppas att det inte skulle förstöra resterande utav säsongen så att vi skulle kunna påbörja leveranser och försäljningen. Svaret kom och det var både positivt och ett negativt. Det visade sig att vad som hade hänt var att de tomater som användes till chilisåsen inte hade tvättats ordentligt vilket skapade en reaktion med andra kryddor som i sin tur fick såsen att oxidera och svälla vilket gjorde att locken på burken ”exploderade”. Fördelen var att det inte var något som var farligt eller skadligt att äta. Nackdelen var att det inte fanns några garantier för att det inte skulle hända igen. 

Det fanns vissa steg för att minimera risken, dessa skulle medförde en hel del förändringar i produktionsledet. Vi insåg samtidigt att det skulle vara bli en avvägning om vi skulle kunna fortsätta som vi tidigare gjort med risken att det skulle kunna hända igen. Alternativet var att hitta en extern produktion. Vi bestämde oss för att påbörja letandet utav en extern tillverkare samtidigt som vi var tvungna att förändra vår ”hemma” produktion så att vi skulle minimera risken att det hände igen under denna säsong. 

 

Vi lyckades under sommaren att tillverka såsen utan fler missöden men då började det riktiga arbetet. För att hitta en som gjorde såsen så hade vi några önskemål: 

  • Producera mindre kvantiteter (många tar bara 5 ton och upp åt gången)
  • Kvalitet på såsen – den skall smaka exakt likadant som vår 
  • Bra kemi – Möjligheten att skapa en bra relation mellan tillverkaren och oss
  • Pris – det måste vara ett rimligt pris för både oss och i slutändan vår kunder
  • Design – har de möjligheten att tillverka samma typ av burk, lock m.m. 

Vi började med att hitta någon som hade möjlighet att tillverka såsen i ”små” mängder mellan 0.5 – 2 ton per omgång (då vi inte kan ha ett lager på flera hundra burkar). Därefter påbörjade en oväntat lång process om att få fram rätt smak på såsen. Jag var väldigt naiv och trodde att bara för att de vårt receptet så borde det vara enkelt att tillverka såsen, men icke. Första provet var hemma och jag pratade med mamma och pappa i telefon och sa ” det här kommer aldrig att bli av” det var så långt ifrån den såsen jag känner som man kan komma. Många prover senare så hittade de ett recept där vi i familjen inte kände skillnaden på ”vår” sås och ”deras sås”. 

När vi nu har hittat en ny tillverkare så släppte en stor press från vår sida då vi inte behövde oroa oss för att burkar skulle smälla eller att det skulle bli något fel på såsen utan vi kunde lägga fokus på leveranser och sälj. Nu hamnade vi i en ny situation: hur mycket skall vi satsa? Nu fanns det i realiteten inte några begränsningar då vi tidigare sagt att vi kan ju inte tillverka, klistra lappar osv. Men nu blev vi plötsligt satta i en situation där vi har möjligheten att växa mer än vi hade förut. Då uppstod frågor så som:

Hur stora vill vi bli?
Hur stora kan vi bli? – vad krävs för att nå det?
Hur funkar det med frakt – vid detta tillfälle betalade vi mycket för frakt (mer än idag) vilket medförde att vi gjorde privata leveranser, dvs vi körde själva fram och tillbaka till våra återförsäljare själva. 

Dessa frågor kommer jag att diskutera mer i nästa avsnitt!

Joacim Braunander
www.gutang.se
joacim@revenues.se