I en serie om sex delar kommer vår medarbetare Joacim Braunander att dela med sig av den resa han och hans familj gjort med familjeföretaget Gutang. I serien får vi ta del av hur en till synes enkel idé blev en barbecuesås som idag säljs i hela Sverige. Vi får följa med i med- och motgång och ta del av konkreta tips. Läs första avsnittet om hur idén föddes här.

DEL 2: PASSA IN ELLER STICKA UT?

Vi hade fått in vår första order och tagit beslutet att starta upp familjeföretaget. Vad var nästa steg? För att kunna möta ordern krävdes en design, en etikett, tillverkningslokal och att alla livsmedelslagar följdes. För att inte tala om att vi behövde avancera från att göra 20 liters hinkar till att göra flera hundra liter. Allt inom kort tid. Det var början på många heta diskussioner inom familjen och många olika åsikter som vi behövde enas om. I det här avsnittet kommer jag därför berätta om hur vi löste de första avgörande frågorna.

Hitta rätt design

Vår tanke med Gutang var att det skulle vara en kvalitetsprodukt där vi vänder oss mot framförallt delikatessbutiker och köttaffärer som gillar att jobba med kvalitet. Vilket innebar att produkten måste passa in på den marknaden. En viktig detalj oavsett till vem eller var vi skulle sälja produkten var att den måste sticka-ut på hyllorna så att den fångar köparens ögon.

När vi diskuterade designen så kom många frågor upp. Glas eller plast? Glas anses i vissa fall bättre ur miljösynpunkt och det finns en association mellan glas och kvalitet. Å andra sidan så är ”rätt” plast inte så dåligt för miljön, vikten blir lägre vid frakt/ hantering, det är inte lika ömtåligt och är lättare att stapla. Vi gjorde en avvägning och bestämde oss för en plastburk. Hur stort huvud skall burken ha? Smalt likt en chilisås eller med någon form av sprutanordning, likt ketchup, var ett hett diskussionsområde. Eva ansåg att det var en viktig aspekt som skulle göra att burken skulle passa tydligare in i premiumsegmentet. Kan ses som en banal sak men Eva var bestämd och förklarade det som ”att man skall ta såsen med sked istället för att hälla eller ”spruta ut den“ som man gör med många andra BBQ-såser. Känslan blir lite lyxigare man tar sås med större försiktighet och man associeras inte med ketchup eller andra liknande produkter.

Sista delen av designen som diskuterades mycket var själva etiketten. Etikettens design fick vi hjälp med utav Tobbes brorsdotter Helena och hennes företag som jobbar med design och har även en affär där de säljer produkter till ett premium segment. Eftersom Helena har ätit såsen i många år och känner till historien så kunde hon lättare sätta sig in i våra tankar kring hur den skulle se ut. Nu var designen klar och vi började göra ordern för att leverera till vår första butik.

Produktion x 10

 Tillverkningen var en utmaning, Eva och Tobbe hade tidigare gjort 20 liters hinkar med Gutang och nu skulle vi helt plötsligt göra 200 liter i ett svep på bara första rundan. För att göra detta behöver man ett restaurangkök som är godkänt för livsmedelstillverkning och som kan göra lite mer än 20 liter åt gången. Vi hade möjlighet att hyra in oss på ett sådant kök på kvällar och helger. Att tillverka såsen och hälla den på burkar för att sedan klistra etiketter var ett familjeengagemang där alla hjälpte till. Runt middagsbordet satte vi på etiketterna och skrev in burknummer (vi tyckte att det var en rolig grej att man visste vilken burk man fick och kunde följa utvecklingen). Det var mycket glädje som kom ut ur detta. Då alla barnen i familjen har flyttat ut så träffades man inte lika ofta men när det var dags för att sätta på etiketter så samlades alla runt ”löpande bandet”. Samtidigt pratade vi om allt och inget.

En bild som visar person, inomhus, bord, vägg Automatiskt genererad beskrivning

Fraktlösningar 

Nu när vi hade fått igång allt så var det dags att skaffa fler återförsäljare, men vi fick självklart vara försiktiga så vi inte gick för fort fram. Kvalitén skulle upprätthållas och leveranstiden vara kort. Vi började växa och få några fler återförsäljare runt om i Sverige och då började svårigheterna med frakt, vilket är väldigt dyrt för småföretagare om man inte har olika typer av avtal. Vi ville hålla priserna nere för våra återförsäljare så var vi tvungna att hitta lite innovativa lösningar. Vi fick tidigt in såsen på en delikatessbutik i Umeå i samma tid som vi fick in såsen på lite olika ställen i Göteborg. Men då frakten var ett problem så skapade vi tillfälliga lager på olika ställen i landet hemma hos släkt och vänner, jag bodde då i Umeå och hade ett litet lager av sås uppe hos mig. Samtidigt tog vi tillvara på familj och vänner när de skulle förbi Stockholm så fick vi hjälp att leverera. Som exempel kan ni se nedan när en god vän till mig och hans pappa skulle upp till Umeå så fick de lasta bilen full med sås.

10408149_1604127723168028_364304416182715239_n.jpg

Nu hade vi ett varumärke och en ordning som gjorde att vi kunde producera den efterfrågade volymen.

I nästa del berättar jag när allt går åt skogen.

 

Om du har några frågor eller tankar rörande Gutang eller Revenues kan du skicka ett mail till: joacim@revenues.se eller slå en signal på 073-565 22 72 eller läs mer på www.gutang.se