Del 6

I fem olika delar har ni fått ta del utav Gutangs resa från en idé och något som bara åts av familj och vänner, till att den idag finns på ett 30-tal olika delikatessbutiker och restauranger samtidigt som vi har utvecklat produkten och tagit fram en ny sås till större butiker.

I den här delen kommer vi att diskutera en del av de utmaningar som vi hade kunnat undvika om vi hade gjort en liknanden resa tidigare. Sist men inte minst kommer vi att ge er en insyn i hur våra tankar går kring hösten och hur planerna ser ut inför framtiden. Jag har delat upp den i olika områden som jag anser är viktiga att belysa.

Produkten

När ni startar en ny produkt/tjänst var noga med att undersöka ett par saker speciellt om ni inte har tillverkat den tidigare eller om det är en ny typ av innovation. Börja med att bestämma er för inom vilket segment/målgrupp ni vill rikta in er produkt gentemot, är det en premium produkt eller fokuserar ni på den breda massan. Vilken marknad skall ni vara på rent geografiskt, skall ni sälja B2B eller B2C eller båda. Det finns en massa olika typer av situationer som man bör undersöka innan. Det kommer att sätta stämpeln för hur produkten skall marknadsföras och utvecklas i framtiden.

Steg 2 är själva tillverkningen, i vårt fall så hade vi gjort den i flera år så vi visste hur receptet såg ut. Att göra den i större skala än 20 liter kan förändra smaken vilket gjorde att vi fick göra små korrigeringar. Skall ni själva tillverka såsen så tänk även på hur ni skall fylla burkarna, etikettera samt skriva ut datum på ett sätt som underlättar för er och effektiviserar processen. Det tar betydligt längre tid än vad du tror. Vi körde ett rullande-band princip där vi var ett par stycken som gjorde olika delar. Trots detta så var detta den del i processen som tog mest tid i själva produktionen.

Priser 

Efter att ni bestämt vilken marknaden/produktkategori ni vill agera på så blir nästa steg att sätta ett pris på er produkt. Att sätta pris var en utav de sakerna som vi diskuterade mest inom familjen innan vi bestämde oss för priset. Priset måste stämma överens med konsumenterna betalningsvilja samt inklusive påslaget från återförsäljaren. Det kan vara bra att intervjua/prata och kolla med några olika typer av företag vad de har för marginalen och vad de skulle ta för en liknande produkt för att sätta ett bra och realistiskt pris.

Leveranser

Redan när ni undersöker vilka marknaden/produktkategori som ni skall ge er in på så tänk på hur ni skall leverera produkterna till era återförsäljare/leverantörer. Är ni som oss som kanske inte har flera pallar i veckan som skall skickas ut och då kan köpslå med de stora jättarna så som postnord, DHL eller Schenker så kan det vara vettigt att undersöka alternativa lösningar. Vi drog igång vår process lite hastigt vilket gjorde att en del saker föll mellan stolarna och detta var en utav dem. Det resulterade att vi var tvungna att leverera mycket själva vilket både är dyrt (bensinkostnader) men även den tid vi la ner på att leverera. Det kunde var tillfällen då jag eller någon annan fick köra fram och tillbaka till Göteborg över dagen bara för att leverera till en återförsäljare.

Vi gick igenom en del olika typer av fraktalternativ tills vi fann den vi använder idag och det kan vara så att vi kommer att byta igen. Idag passar den vår kravbild vilket kan förändras under resans gång.

 

Kontentan är att noga undersöka olika typer av fraktalternativ vilket kommer att underlätta er process. Det finns företag som jobbar med mindre leverantörer så som Sendify, Shiplink m.m. Man får försöka hitta den som passar ert behov, har ni produkter som inte väger mycket eller är skrymmande så blir det lättare då kanske det funkar att använda sig av postnord.

Tackar alla som har hjälpt oss med leveranser genom åren

Relationer

Relationer är alltid beskrivet som något som är väldigt viktigt vare sig det är med återförsäljare, kunder eller leverantörer. För oss vart detta väldigt tydligt i två olika situationer.

  1. När vi råkade ut för fel i produktionen och våra produkter började svälla samtidigt som locken poppade i butikerna direkt efter att jag hade varit på en säljturné så satte sig dessa relationer på sin spets. Att vi förekom våra återförsäljare med att berätta att vi hade ett problem i ett tidigt stadie så kunde de ta ner burkarna från deras hyllor samtidigt som vi kunde hämta hem dem innan någon fick med sig defekt sås hem. Vilket resulterade i vi inte tappade en enda återförsäljare på grund av situationen.
  2. Andra situationen var när vi höll på att ta fram en ny produkt då den första vi funderade på var en sås med ”asiatisk” touch så tog vi fram ett par olika alternativ. Innan vi bestämde oss för att börja sälja såsen så skickade vi ut den till ett par av våra återförsäljare för att få deras synpunkter. Efter att vi hade talat med dem så valde vi att inte fortsätta med såsen just nu då den behöver förbättras. Istället så skickade vi ut ett annat prov ett par månader senare vilket resulterade i att vi påbörjade försäljningen utav Gutang´s Aioli.

Utan hjälp från våra återförsäljare och trogna kunder så skulle vi inte kunde tillverka den bästa möjliga produkten.

Familjeföretaget

Jag skall inte gå in för mycket på hur det är att jobba med familjen eller i ett familjeföretag då detta skiljer sig betydligt beroende på familj och typ av företag. Dock är det vissa punkter som jag tycker kan vara viktiga att ta upp då de kan underlätta hur ni tänker i ert företag.

Var tydlig i början när ni sätter upp ert företag vem som skall göra vad!
Det är väldigt lätt att alla gör allt vilket innebär att det finns ingen som är riktigt ansvarig för vad som skall göras inom vardera del. Hos oss gjorde vi så att vi gjorde en uppdelning på 3 kategorier.

– Produktion
– Ekonomi
– Sälj och marknad

Sen var det ju absolut inte så att ingen annan vara delaktig i besluten osv inom vardera kategori men huvudansvaret var hos vardera person inom vardera kategori.

Var också noga med att utstaka tid för när ni skall prata om ert företag så att det inte bara blir i förbi-farten under en vanlig middag utan att ni sätter er ner med målet att endast prata om specifika saker. Gör detta på en neural plats dvs, inte hemma hos någon utan hyr ett konferensrum.

 

 

Nästa steg!

Vi kommer här under hösten och våren att försöka komma in på dagligvaruhandeln segmentet. Vi har kommit in på vår första ICA butik, Ica Tyresö. Så om ni vill prova våra såser så tveka inte att åka dit och köpa ett par.

Vi får se om det kommer några fler blogginlägg framöver för att hålla er uppdaterade om vår väg framåt!

/ Joacim Braunander