Ursprungligen postat VK: 23 mars 2018

När du är på väg att starta upp eller utveckla ett nytt företag är det naturligt att söka efter tips och råd för att lära sig mer. Och om du är en startup(här diskuterade vad en startup är) så finns det en mängd information på Internet om hur chanserna ökar i pitchning, lansering, uppskalning mm.

Nyligen läste vi den här artikeln från Breakit/Venture Cup som listar sakerna du inte får missa när du pitchar din startup-idé.

Vi håller i och för sig med om innehållet men det finns några bekymmer för de flesta nystartade bolag/startups som vi känner till:

  • Steg 1-3: Inget konstigt, viktigt att vara tydlig och intresseväckande
  • Steg 4: Här börjar det bli lite besvärligt. ”En bra start är att visa på tillväxt av användare/kunder.” Ok, men om jag inte har några användare/kunder – är det kört då?
  • Steg 5-6: Igen, inget konstigt här. Att vara unik är svårt men viktigt.
  • Steg 7: Teamet är viktigt, helt klart. Men hur gör vi om vi inte har byggt Spotify? Är vårt team diskvalificerat från att få finansiering?
  • Steg 8: Nu är det riktigt knepigt för alla i tidiga faser. Hur ska jag pitcha om jag inte har framsteg i form av ”betatester, lansering, kunder och investeringar”?
  • Steg 9-10: Vi håller med

Vi har inget emot Venture Cup eller Breakit – men vi tror inte att startups som har koll på alla 10 tips är med i Venture Cup. Och det här pekar på olika svårigheter för dig som söker tips och råd.

  1. Definiera vad du menar med en startup. Är varenda affärsidé en startup eller har en startup löst ”betatester, lansering, kunder och investeringar”?
  2. Rätt tips&råd till ditt projekt beror till 100% på vilken fas du är i. Det går inte att ge samma råd till alla.

Det finns en mängd olika parametrar (bransch, trender, nätverk, teknologi mm) som kan påverka det enskilda projektet. Dessutom kommer vem du söker pengar från påverka hur du kan lägga upp en pitch, som vi bloggade om förra året. På Venture Cups egen webb så tipsar de lite annorlunda: to Pitch Deck

Och nej, vi tror inte att det är kört om du inte har löst alla 10 stegen ovan. Det finns många exempel som har lyckats ändå.

Om du är en startup som är osäker på vilken fas du är i, ring gärna. Om du är Breakit och inte håller med oss, ring gärna!

/Jan&Rob, 070-277 27 68 & 070-260 28 54